Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Πανόρμου 62 - 11523 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Ημεριδά με θέμα «Προϊόντα Θρέψης Καλλιεργούμενων Φυτών -Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός και Ελληνική Πραγματικότητα».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 28.5.2019 η Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ με θέμα «Προϊόντα Θρέψης Καλλιεργούμενων Φυτών -Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός και Ελληνική Πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής κ. Μπουράνης Δημήτρης, προλόγισε την Ημερίδα αναφέροντας ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τον εργασιακό, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις 16-20 Μαρτίου του 2020 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Διεθνές Συνέδριο Θρέψης Καλλιεργούμενων Φυτών και Ποιότητας Εδάφους.

Χαιρετισμό, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΓΠΑ, απεύθυνε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης και εκ μέρους του ΣΠΕΛ, ο Πρόεδρος κ. Κουτσούγερας Νίκος.

Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν από τη Γεν. Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, Δρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή, τα κύρια σημεία του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού των Λιπασμάτων. Στη συνέχεια, με συντονιστή τον κ. Πανάγο, συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Εταιρειών του Κλάδου των Λιπασμάτων πώς επηρεάζει ο νέος κανονισμός την ελληνική πραγματικότητα. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές - εκπρόσωποι των Εταιρειών του Κλάδου των Λιπασμάτων τοποθετήθηκαν για τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τα πιθανά προβλήματα που αναμένονται να αντιμετωπίσουν κατά την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού.

Στη δεύτερη ενότητα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ, Καθηγητής κ. Μπουράνης Δημήτρης, παρουσίασε ως παράδειγμα τις εξελίξεις και τις προοπτικές που έχει η χρήση σκευασμάτων αμινοξέων στη θρέψη των καλλιεργούμενων φυτών. Ακολούθησαν αναλύσεις των εκπρόσωπων των Εταιρειών του Κλάδου των Λιπασμάτων για τις νέες τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία και τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό των σύγχρονων προγραμμάτων λίπανσης από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της θρέψης Καλλιεργούμενων φυτών. Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών παρουσιάστηκε όλο το φάσμα των νέων τάσεων που αναπτύσσονται στον τομέα της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών σήμερα και αναδείχτηκε η δυναμική του κλάδου των λιπασμάτων.

Στην τρίτη ενότητα, πραγματοποιήθηκε μια εκτενή συζήτηση, όπου οι προσκεκλημένοι ομιλητές από 11 εταιρείες του Κλάδου των Λιπασμάτων και τα Μέλη του Συμβουλίου του Κέντρου ανέλυσαν τη δυναμική της διασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με τον εργασιακό χώρο στο πεδίο της λίπανσης και της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών. Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν για τις νέες απαιτήσεις και τις ανάγκες του εργασιακού χώρου σε επίπεδο έρευνας, καθώς και για τις εργασιακές προοπτικές που έχουν οι φοιτητές μετά το πέρας των σπουδών τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολλοί φοιτητές, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, καθώς και στελέχη των εταιρειών μελών των Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων.