Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Βούρβαχη 16 - 11743 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων είναι αφιερωμένη στους αγρότες μας, που εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε-εξαιτίας του Covid19- εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Ως γνωστό, τα λιπάσματα αυξάνουν την ποσότητα της παραγωγής, βελτιώνουν την ποιότητα των τροφίμων, αυξάνουν την αντοχή των καλλιεργειών σε αβιοτικούς παράγοντες και διατηρούν τη γονιμότητα των εδαφών.

Δίκαια, λοιπόν, τα λιπάσματα έχουν χαρακτηριστεί ως τροφή της τροφής μας και αποτελούν το βασικό θεμέλιο αύξησης, ανάπτυξης και καρποφορίας των καλλιεργειών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη μιας παραγωγής υψηλής οικονομικής, αλλά και θρεπτικής αξίας.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα έχει υπολογιστεί ότι το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, αποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο των λιπασμάτων στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας.

O κλάδος των λιπασμάτων της χώρας-ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της γεωργικής παραγωγής- παρά τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, πέρα από την αυτονόητη προτεραιότητα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων του, με όλες του τις δυνάμεις προσανατολίστηκε στην πλήρη υποστήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας και στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος των λιπασμάτων ως ένας ακόμη κρίκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, προσφέροντας στους Έλληνες παραγωγούς υψηλής ποιότητας λύσεις, λιπάσματα και προϊόντα θρέψης με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή στο τρόφιμο.

Σήμερα, 13 Οκτωβρίου, παρά τις αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν, γιορτάζουμε όλοι μαζί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, αυτή της σύνθεσης της αμμωνίας από τον Fritz Haber τo 1908, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας και της διαμόρφωσης του κόσμου που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ΣΠΕΛ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για 4 χρονιά και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκη: « «Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση, για τον σημαντικό ρόλο της χρήσης των λιπασμάτων στην γεωργία, όπως επίσης και ένα καμπανάκι για την μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας. Κυρίως είναι μια γιορτή. Μια γιορτή των ανθρώπων που εξάλειψαν την πείνα, μέσω της αύξησης της γεωργικής παραγωγής, μια γιορτή της ειρήνης και της ευημερίας της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή, που στις ανεπτυγμένες χώρες, παλεύουμε για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η παγκόσμια ημέρα των λιπασμάτων μας θυμίζει τον μεγάλο δρόμο, που διασχίσαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Ένας δρόμος, που συνεχίζεται με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά πάντοτε προσανατολισμένα στην ορθολογική θρέψη των καλλιεργειών και στην παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία, με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, για μια ισορροπημένη, υγιεινή και σωστή διατροφή».