Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Πανόρμου 62 - 11523 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΣΠΕΛ 2023

Σε κλίμα αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΣΠΕΛ

την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023,και μετά από 2 χρόνια μη πραγματοποίησης αντίστοιχων εκδηλώσεων.

20230210 A35A5023 spel

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο συνάντησης συντελεστών της παραγωγικής αλυσίδας και των γεωργικών εισροών, με εκπροσώπους της Πολιτικής Ηγεσίας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, όπου ανταλλάσσοντας ευχές για μια παραγωγική χρονιά συζήτησαν για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιος Γιώργος και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κα Καλογήρου Χριστιάνα.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, δήλωσε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ, έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το διάστημα. Όλος ο Κλάδος της γεωργίας, ούτε μια μέρα δε σταμάτησε να παράγει να εφοδιάζει τον Έλληνα αγρότη με αγροτικά εφόδια και να υποστηρίζει την αύξηση της αξίας της Ελληνικής Γεωργίας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο ΣΠΕΛ πραγματοποίησε ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών σε πολλαπλά επίπεδα. Η επίδραση του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα στο κόστος παραγωγής. Ο ΣΠΕΛ από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στη διαμόρφωση θέσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και της ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών. Είναι γεγονός ότι και το 2023 αρχίζει δύσκολα για τον κλάδο μας. Πάγιο αίτημα του ΣΠΕΛ, η θέσπιση ενός Εθνικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου, δίκαιο για όλους. Παράλληλα, και με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η ενημέρωση των μελών μας, για την προώθηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών σύμφωνων με τις αρχές της ορθολογικής θρέψης, αποτελεί κύριο μας μέλημα, καθιστώντας μας για ακόμα μία φορά, κοιτίδα γνώσης, καινοτομίας και συνεργασίας».

20230210 A35A5036 spel

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιος Γιώργος ανέφερε ότι τα νέα γεγονότα που συνέβησαν διεθνώς, αλλά και στην ΕΕ, οδήγησαν σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαϊκών Χωρών να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους. Εκεί που ήταν δεδομένη η εξασφάλιση των τροφίμων, πλέον άρχισαν να τίθενται ερωτηματικά για την επισιτιστική επάρκεια, ενώ μπήκαν και ζητήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία της γεωργίας. Παράλληλα, για την γεωργία προτεραιότητα αποτελεί και ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός, για πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και πιο πράσινα συστήματα, ώστε να παράγουμε τρόφιμα με πιο φιλικούς τρόπους για το περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που υπάρχει στη βιομηχανία, όπως και τα ψηφιακά συστήματα.

Η Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κα Καλογήρου Χριστιάνα, δίνοντας ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, ανέφερε ότι οι νέες προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί και συνεχώς διαμορφώνονται και από την κλιματική κρίση, αποτελούν κοινό στόχο για την συνεργασία όλων των κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φάνης Κουρεμπές, απηύθυνε χαιρετισμό, ευχόμενος καλή και παραγωγική χρονιά, και ανέφερε την ανάγκη ενημέρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων συζήτησε το μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας υπό τις νέες προκλήσεις, την ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία νέων καινοτόμων λύσεων θρέψης καλλιεργειών με στόχο την εξασφάλιση της επισιτιστικής κυριαρχίας της χώρας μας, και την αύξηση της αξίας της παραγωγής με όρους ποσότητας και ποιότητας.

Το φλουρί κέρδισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, Δρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Adama Ελλάς AΕ.