Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Βούρβαχη 16 - 11743 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Ο ΣΠΕΛ στο 16ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο

Το 16ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Δεκεμβρίου 2023

στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτέλεσε πόλο συγκέντρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των μελών της Εδαφολογικής Εταιρείας και των εκπροσώπων των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων, καθώς και των φοιτητών του Γεωπονικού.

 

soil conference 1

Στις τρείς μέρες εργασιών του Συνεδρίου αναδείχθηκε η σημασία των εδαφών για την αύξηση της αξίας της παραγωγής, την αειφορία του περιβάλλοντος και την ευζωία των ανθρώπων. Παράλληλα, βασικός πυλώνας αποτέλεσε η διατήρηση της υγείας και της γονιμότητας των εδαφών αλλά και η ανάγκη διασύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την αγορά εργασίας.

soil conference 4


Η διοργάνωση του Εδαφολογικού Συνεδρίου, τη συγκεκριμένη περίοδο, αποτελεί επίκαιρο ζήτημα, έπειτα από τις σημαντικές προκλήσεις που βιώνει ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς και τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την επίτευξη της αειφορικής λειτουργικότητας των εδαφών της ΕΕ μέχρι το 2030. Παράλληλα, το Συνέδριο εντάσσεται, επίσης, στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εδαφών που έχει θεσπιστεί στις 5 Δεκεμβρίου, από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στις 4 Δεκεμβρίου, η Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, Δρ. Γιαννακόπουλου Φ. παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της χρήσης προϊόντων λίπανσης στην Ελλάδα.

soil conference 3

Στις 5 Δεκεμβρίου 2023, με επίκεντρο το ερώτημα «Πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα;», πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μακρή Γ.
Εκπρόσωποι του κλάδου των λιπασμάτων ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το πως επηρεάζουν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές και η ΚΑΠ τον Κλάδο, πως η θρέψη φυτών μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να συμβάλει στη διατήρηση της επισιτιστικής επάρκειας.

SOIL CONFERENCE 1 1 1


Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την επιχειρηματική κοινότητα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.


Στιγμιότυπα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του ΣΠΕΛ στο YouTube:
ΣΠΕΛ Σύνδεσμος Λιπασμάτων


Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, δυναμικό ήταν το παρόν των εταιρειών-μελών του ΣΠΕΛ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις στην έρευνα για την υγεία των εδαφών, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι θέσεις της Βιομηχανίας των λιπασμάτων.


Δημοσιεύματα κλαδικού τύπου για το 16ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο.
Agronews- Μέσω ΚΑΠ η διασφάλιση της γονιμότητας εδαφών, σύγχρονες λύσεις θρέψης στο εδαφολογικό συνέδριο ΓΠΑ
Agronews- Αντίδραση καλαμποκιού στην φωσφορική και τα μυστικά του αζώτου
Ypaithros-Συστάσεις και πολιτικές για τη διαχείριση του εδάφους από απτά αποτελέσματα ερευνών