Η πατάτα είναι φυτό που επηρεάζεται άμεσα ως προς τις αποδόσεις της ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου.
Η αναλογία της φυλλικής επιφάνειας σε σχέση με τον αριθμό και την ανάπτυξη των κονδύλων είναι καθοριστική για την επίτευξη μεγάλων αποδόσεων.
Άζωτο: Προάγει τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών, επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών και του φυλλώματος, αυξάνει τη φυλλική επιφάνεια του φυτού και την παραγωγή (κυρίως την πρώιμη) και βελτιώνει την περιεκτικότητα της πρωτεΐνης στους κονδύλους.
Φώσφορος: Ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, πρωιμίζει τη βλαστική φάση, αυξάνει τον αριθμό και το μέγεθος των κονδύλων ανά φυτό, καθώς και το πάχος της φλούδας, επιμηκύνει τη μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής και αυξάνει την αντοχή στις ακραίες θερμοκρασίες (κρύο, ξηρασία).
Κάλιο: Η πατάτα είναι καλιόφιλο φυτο, αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, παίρνει μέρος στην παραγωγή υδατανθράκων και συμβάλει στη μεταφορά τους από τα φύλλα στους κονδύλους, αυξάνει το βάρος των κονδύλων, αποτελεί σκελετικό στοιχείο, μειώνει τη διαπνοή, αυξάνει την αντοχή σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες, καθώς και κατά την αποθήκευση.
Μαγνήσιο: Αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού, παράγοντας αποθησαυριστικές ουσίες για τους κονδύλους, βοηθάει τη μεταφορά σακχάρων από τα φύλλα στους κονδύλους.
Εποχή εφαρμογής / Συνιστώμενες δοσολογίες: Για μια παραγωγή 4-5 τόνοι ανά στρέμμα πατάτας απαιτείται η προσθήκη 20-30 κιλά Ν, 10-15 κιλά Ρ, 30-40 κιλά Κ και 2-3 κιλά Mg ανά στρέμμα.
Διάγραμμα: Πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων στην πατάτα
Ο ΣΠΕΛ συνιστά ο καθορισμός του πλάνου λίπανσης της καλλιέργειας της πατάτας να βασίζεται στα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης και φυλλοδιαγνωστικής για την επίτευξη υψηλής ποιοτικής παραγωγής.
H ποσότητα και το είδος των θρεπτικών στοιχείων που απαιτείται να προστεθούν μέσω της λίπανσης σε μια καλλιέργεια καθορίζονται από την επιδιωκόμενη απόδοση σε συνδυασμό με την επιθυμητή ποιότητα και χρήση του παραγόμενου προϊόντος, καθώς και τις εδαφικές ιδιότητες και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καλλιέργειας.
Ο βέλτιστος χρόνος εφαρμογής της Λίπανσης, ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να είναι διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας της παραγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα, η προσθήκη της κατάλληλης ποσότητας λιπάσματος και των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων τόσο στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας όσο και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής των φυτών, εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Ο προσδιορισμός των εδαφικών ιδιοτήτων και των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων και η γνώσης της θρεπτικής κατάστασης των καλλιεργειών συνιστούν πολύτιμα εργαλεία για τον παραγωγό για να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή μεγάλη παραγωγή και υψηλή ποιότητα. Για το λόγο αυτό συνίσταται πριν τη λίπανση να πραγματοποιείται εδαφολογική ανάλυση και όπου απαιτείται φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, ώστε να προσδιορίζονται τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία και να προγραμματίζεται με ακρίβεια το σχέδιο ορθολογικής λίπανσης.
Ο ΣΠΕΛ επεξεργάζεται στοιχεία από διεθνείς έρευνες, αποτελέσματα από πολυετή πειράματα και βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες ανά καλλιέργεια για την εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης στη χώρα και το ρόλο των θρεπτικών στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΠΕΛ, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων. Η συστηματική αυτή μείωση επιφέρει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην παραγωγή όσο και στη γονιμότητα των εδαφών μας. Συγκεκριμένα, επηρεάζει τη μείωση της παραγωγής, υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μη επίτευξη του μέγιστου δυναμικού παραγωγής. Η ορθολογική λίπανση διασφαλίζει την υψηλή παραγωγικότητα των εδαφικών πόρων, την εξασφάλιση υψηλών και ποιοτικών αποδόσεων των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Συνεπώς τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα με την ορθολογική λίπανση καθίστανται ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή αγορά, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες εξαγωγών και ταυτόχρονα αποδίδοντας καλύτερη τιμή στον Έλληνα Παραγωγό, εξασφαλίζοντάς του ικανοποιητικό εισόδημα.
Bιβλιογραφία
Burke J. John, Growing the Potato Crop, 2012, Vita, Equity House, Upper Ormond Quay, Dublin 7, Ireland.
Fertilisation de la pomme de terre Unifa No 24.
Hartmut Kolbe and Sabine Stephan-Beckmann, 1997, Development, growth and chemical composition of the potato crop (Solanum tuberosum L.). I. leaf and stem, Potato Research 40, pp 111-129.
Westennann D. T., 2005, Nutritional Requirements of Potatoes, American Journal of Potato Research, 82, pp 301-307.
Fertilisation de la pomme de terre Unifa No 24.
Hartmut Kolbe and Sabine Stephan-Beckmann, 1997, Development, growth and chemical composition of the potato crop (Solanum tuberosum L.). I. leaf and stem, Potato Research 40, pp 111-129.
Westennann D. T., 2005, Nutritional Requirements of Potatoes, American Journal of Potato Research, 82, pp 301-307.
ΣΠΕΛ
Δρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή, Γεν. Διευθύντρια ΣΠΕΛ
Συνεργάτες: Αγάπη- Γεωργία Κατσουλιέρη και η Σπυριδούλα Χαβαλίνα