Ο ΣΠΕΛ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου συμμετείχε στην Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστήρια Γεωργίας, Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού και Φυσιολογίας & Μορφολογίας Φυτών του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο "Πόσο εφαρμόσιμες είναι στην πράξη οι ορθές γεωργικές πρακτικές;"
Η Ημερίδα σκιαγράφησε τη δυναμική συνεισφορά του Κώδικά Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στη σημερινή γεωργική πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο, αναπτύχθηκαν ζητήματα σχεδιασμού, εφαρμογής και αποτελεσματικότητας του Κώδικα, και η εφαρμογή του στην πράξη, μέσα από την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών, του πολλαπλασιαστικού υλικού και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής εφαρμογής.
Την ημερίδα προλόγισε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κασίμης, ενώ χαιρετισμό πραγματοποίησε και ο Πρύτανης του ΓΠΑ, κ. Παπαδούλης. Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΑΑΤ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και πλήθος φοιτητών. Η παρουσία του κλάδου του ΣΠΕΛ ήταν έντονη και πολλά μέλη του ΣΠΕΛ παρακολούθησαν την Ημερίδα.
Επίσης στα πλαίσια της ημερίδας ο ΣΠΕΛ παρουσίασε ομιλία με τίτλο «Λιπάσματα και Ορθή Γεωργική Πρακτική», όπου αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση στον κλάδο των λιπασμάτων και η σημαντική μείωση που καταγράφεται στην κατανάλωση λιπασμάτων τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα. Παράλληλα τονίστηκαν οι αρχές της ορθολογικής λίπανσης όπως αυτές αποτυπώνονται από την εφαρμογή των 4Κ, καθώς και εταιρικές λύσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσεται για την εφαρμογή του Κώδικά Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τον κλάδο των Λιπασμάτων. Συγκεκριμένα οι εταιρίες- μέλη του ΣΠΕΛ, εκτός από την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αποθήκευσης και συσκευασίας των προϊόντων λίπανσης, πραγματοποιούν στους παραγωγούς συνεχείς επιμορφώσεις με σεμινάρια και εκδηλώσεις με θέμα την ορθολογική λίπανση. Επίσης κάνουν χορηγίες για πραγματοποίηση εδαφολογικών αναλύσεων, ώστε να προτείνουν τη βέλτιστη λίπανσης, καθώς και αναπτύσσουν συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Αντίστοιχα ο ΣΠΕΛ με δημοσιεύματα, οργάνωση ημερίδων και στοχευμένων δράσεων προωθεί εντατικά την ορθολογική λίπανση και την εφαρμογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ελληνική γεωργία.
Στην Ημερίδα του ΓΠΑ - Πόσο εφαρμόσιμες είναι στην πράξη οι ορθές γεωργικές πρακτικές στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος κ. Κουτσούγερας και Αντιπρόεδρος κ. Βεβελάκης του ΔΣ του ΣΠΕΛ έκαναν παρέμβαση τονίζοντας τη σημασία των Λιπασμάτων στη Γεωργική Παραγωγή και τη συμβολή του κλάδου στην προώθηση της Ορθολογικής Λίπανσης στους Έλληνες Παραγωγούς
Αναλυτικά η περίληψη της παρουσίασης του ΣΠΕΛ:
H συνεχόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία, σε συνδυασμό με την αειφορική διαχείριση των γεωργικών οικοσυστημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος εμφανίζονται ανάμεσα στις κορυφαίες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γεωργία. Ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής κατευθύνει τους παραγωγούς να ισορροπήσουν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ικανοποιητικές αποδόσεις με ταυτόχρονη διασφάλιση του εισοδήματος τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Εκδίδεται σε συνέχεια της ΕΕ Οδηγίας 91/676 και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη με σημαντικές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το είδος των καλλιεργειών και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες στην περιοχή εφαρμογής τους.
Αρχικά αξίζει να τονιστεί ότι σε σχέση με το παρελθόν και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σημαντικές είναι οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην κατανάλωση και χρήση των λιπασμάτων στην ελληνική γεωργία. Συγκεκριμένα ενώ το 1989, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, η ετήσια κατανάλωση ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια τόνους, το 2015 η κατανάλωση ήταν στο επίπεδο των 700.000 τόνων. Δηλαδή η ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων σε διάστημα 25 χρόνων έχει μειωθεί κατά 67%. Αντίστοιχη μείωση έχει καταγραφεί και στις μονάδες Ν, Ρ και Κ. Ειδικότερα το 1989 οι μονάδες αζώτου ήταν 424 χιλιάδες τόνοι, ενώ το 2015 ήταν 164 χιλ. τόνοι., μειωμένες δηλαδή κατά 61%. Η μείωση της χρήσης των λιπασμάτων είναι συστηματική και η κατανάλωσή τους παρουσιάζει χαρακτηριστική πτώση ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχει παρατηρηθεί ότι το χρονικό διάστημα 2011-2015 τα αζωτούχα λιπάσματα μειώθηκαν σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση τα έτη 2007-2010. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα καταγράφεται σημαντική πτώση στο δείκτη Gross Nutrient Balance per hectare (of UAA) του αζώτου, όπου το διάστημα 2010-2014 μειώθηκε σε 58kg/ha από 74kg/ha που ήταν μεταξύ 2006-2009, όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν σχεδόν σταθερές. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά αποδεικνύεται ότι οι παραγωγοί έχουν περιορίσει σε μεγάλη έκταση τις λιπάνσεις, ώστε πλέον είναι πιθανό να μιλάμε για διαταραχή του ισοζυγίου των θρεπτικών στοιχείων, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στη γονιμότητα των εδαφών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των λιπασμάτων υποστηρίζει εντατικά την εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής με την προώθηση των αρχών της ορθολογικής λίπανσης, που αποτυπώνονται με την εφαρμογή των 4Κ, κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος, κατάλληλος τύπος λιπάσματος, στον κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο εφαρμογής. Ο προσδιορισμός της απαιτούμενης ποσότητας λιπάσματος απαιτεί γνώση των θρεπτικών αναγκών της κάθε καλλιέργειας σε συνάρτηση με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Συνεπώς βασικό εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών της ορθολογικής λίπανσης είναι η εδαφολογική ανάλυση και συμπληρωματικά, ιδιαίτερα για τις πολυετείς καλλιέργειες, η φυλλοδιαγνωστική. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου λιπάσματος στηρίζεται στη χρήση προϊόντων λίπανσης που θα περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία σε μορφές αφομοιώσιμες από τα φυτά ή σε μορφές που μετατρέπονται σε αφομοιώσιμες με το χρόνο, ώστε να προσλαμβάνονται από τις καλλιέργειες χωρίς να οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή λιπασμάτων στον κατάλληλο χρόνο συνδέεται με τη βέλτιστη αξιοποίηση των λιπασμάτων και εναρμονίζεται με τις εποχιακές απαιτήσεις της καλλιέργειας, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής της. Τέλος, ο κατάλληλος τρόπος εφαρμογής των λιπασμάτων είναι αναγκαίο να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του ριζικού συστήματος και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Πέρα από τις αρχές των 4Κ, δυο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι ολοκληρώνουν την ορθολογική διαχείριση των λιπασμάτων είναι ο προγραμματισμός των λιπάνσεων, μέσα από την εφαρμογή ενός συνολικού πλάνου λίπανσης κατά τη διάρκεια του έτους και η γνώση της αλληλεπίδρασης των θρεπτικών στοιχείων.
Οι εταιρείες-μέλη του ΣΠΕΛ έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες θρέψης του φυτού, που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες και συγκεκριμένες λύσεις για κάθε καλλιέργεια, που εστιάζουν στις ανάγκες και τη φυσιολογία του φυτού, καθώς και την προστασία των εδαφοϋδατικών πόρων. Ταυτόχρονα οι νέες τεχνικές και τεχνολογίες στον τρόπο αποθήκευσης, συσκευασίας και διάθεσης των προϊόντων θρέψης ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της αειφορίας των φυσικών πόρων. Παράλληλα ο ΣΠΕΛ δρα συμβουλευτικά στον παραγωγό και δίνει κατευθύνσεις και εξειδικευμένα εργαλεία για να ακολουθούνται οι αρχές της ορθολογικής λίπανσης.
Ωστόσο η βέλτιστη εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής απαιτεί ουσιαστική επιστημονική υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η αειφορική διαχείριση των γεωργικών οικοσυστημάτων.