Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ιωάννης Βεβελάκης είχε την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει στο Thessaloniki Helexpo Forum – τη Δευτέρα 13/09/21 στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής Τομέας: Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις».
Τη συζήτηση πλαισίωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - κ. Γεώργιος Στύλιος, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ - κ. Ιώαννης Βεβελάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ - κ. Δημήτρης Καπνιάς, ο Διευθυντής Προϊόντων ΜΜΕ και Δανείων Λιανικής Εθνικής Τράπεζας - κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος AGROTECH S.A.- κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης με συντονίστρια τη Δημοσιογράφο κ. Μαρία Σαμολάδα.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκης, χαιρετίζοντας τη διεξαγωγή της ΔΕΘ, ανέφερε ότι ο κλάδος της γεωργίας αναμένει με ανυπομονησία την έκθεση Agrotica 2022, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας και στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της πολιτικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» στη γεωργία και στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκης στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος των λιπασμάτων βλέπει εδώ και χρόνια ότι η αειφορία είναι μείγμα πολλών παραγόντων, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών.
Υπογράμμισε, την αξία της ορθής χρήσης λίπανσης και τόνισε ότι λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να φτάσει στα 9,5 δις, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή τροφής. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι, εισάγονται νέες συνιστώσες, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Συνεπώς είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν εκείνοι οι τρόποι παραγωγής που θα στοχεύουν τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση στην οποία θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, δηλαδή οι αγρότες, οι εταιρείες γεωργικών εφοδίων, όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά κυρίως οι πολιτικοί, που καλούνται να χαράξουν εκείνες τις στρατηγικές που θα προσανατολίζονται στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ επισήμανε ότι μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο εχθρό της αγροτικής παραγωγής, που είναι η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο τόνισε ότι η αποτύπωση της Ελληνικής Γεωργίας και των δομικών της προβλημάτων, όπως ο μικρός κλήρος, η μειωμένη χρηματοδότηση, το μορφωτικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων για τη μετάβαση του αγροδιατροφικού κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι η γνώση αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη, ενώ είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων και ειδικά των εταιρειών αγροτικών εφοδίων να μεταφέρουν αυτή τη η γνώση στον αγρότη.
Στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βεβελάκης ανέφερε ότι ήδη οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ήπιοι χειμώνες, η καταστροφή της καλλιεργούμενης γης από τις πρόσφατες πυρκαγιές δεν μειώνουν μόνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά εν τέλει μειώνουν το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει ακόμη και τις καλλιέργειες του.
Στο ερώτημα πως μπορεί η χρήση των εισροών και ειδικά των προϊόντων θρέψης να είναι κομμάτι της λύσης της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ απάντησε ότι η βιομηχανία των λιπασμάτων προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, αναπτύσσοντας πολλά νέα προϊόντα και κατάλληλες λύσεις με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε είναι η χρήση προϊόντων θρέψης με βιοδιεγέρτες, που μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντίστοιχα, στην πράξη πριν την εφαρμογή της λίπανσης πρέπει εφαρμοστούν τα 4Κ, Κατάλληλη Ποσότητα (Πόσο), Κατάλληλος Τύπος (Ποιο) στον Κατάλληλο Χρόνο (Πως) µε τον Κατάλληλο Τρόπο εφαρμογής (Πότε). Η εφαρμογή της λίπανσης, μέσω της γεωργίας ακριβείας, αλλά και της συνεργασίας των γεωπόνων με τους αγρότες συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη και πιο στοχευμένη χρήση των εισροών.
Επιπλέον, επισήμανε ότι οι νέες τεχνολογίες και η γεωργία ακριβείας θα πρέπει να συνδυαστούν με τις εισροές αρμονικά, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής και η προστασία του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Βεβελάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μια δαιμονοποίηση των εισροών του αγροτικού τομέα, που σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνεται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στις αρχές της επιστήμης, ενώ οδηγεί στην υιοθέτηση μη ορθολογικών πρακτικών.
Για παράδειγμα ανέφερε ότι στην περίπτωση των λιπασμάτων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική υπολίπανση των εδαφών, καθώς η κατανάλωση των λιπασμάτων έχει μειωθεί κατά 40%.
Στην τελική εισήγησή του ο κ. Βεβελάκης, θύμισε την περίφημη φράση του Norman Borlaug «Εάν αρνηθούμε στους γεωργούς την πρόσβαση στα σύγχρονα μέσα παραγωγής όπως στις βελτιωμένες ποικιλίες, στα λιπάσματα και στα γεωργικά φάρμακα, ο κόσμος θα καταδικαστεί οριστικά όχι από δηλητηρίαση, αλλά από την πείνα και το κοινωνικό χάος», ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ακριβώς γιατί η ορθολογική χρήση των γεωργικών εισροών συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, στην αγροτική ανάπτυξη και γενικότερα στην ειρήνη των λαών.
Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις στρατηγικές της Πράσινης Συμφωνίας «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα», επισήμανε ότι οι στρατηγικές αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζονται με την προσέγγιση «one-fits-all», καθώς δεν διαθέτουν όλες οι χώρες ίδια χαρακτηριστικά
Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, τόνισε ότι στη χάραξη εθνικών στρατηγικών δεν πρέπει να τίθεται ως στόχος η μείωση της χρήσης των αγροτικών εφοδίων, αλλά η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της αγροτικής παραγωγής και η προστασία του περιβάλλοντος.