Γιορτάζουμε το λίπασμα ως μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας, αυτή της σύνθεσης της αμμωνίας από τον Fritz Haber τo 1908, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας και της διαμόρφωσης του κόσμου που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.
Ο ΣΠΕΛ συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων εδώ και 5 χρόνια από την καθιέρωσή της και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Λιπασμάτων (ΙFA) επισημάνει ότι:
Tα λιπάσματα έχουν χαρακτηριστεί ως η τροφή της τροφής μας και αποτελούν το βασικό θεμέλιο αύξησης, ανάπτυξης και καρποφορίας των καλλιεργειών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη μιας παραγωγής, με υψηλή ποιότητα και πλούσια σε θρεπτική αξία.
Τα λιπάσματα μπορούν να συνεισφέρουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Έχει υπολογιστεί ότι, το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον επιβίωση 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, το 2050 προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 9 δις και οι παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα θα αυξηθούν από 50% έως 100%, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο των λιπασμάτων στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Τα λιπάσματα συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γεωργικής παραγωγής και κατά συνέπεια την διατροφική αξία των τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτη της IFA, για κάθε 1 κιλό θρεπτικών συστατικών που εφαρμόζονται μέσω της λίπανσης, οι αγρότες συγκομίζουν 5-30 κιλά επιπλέον παραγωγής, γεγονός που μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την απόδοση της καλλιέργειας μέσα σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Με τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, ενισχύεται και η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Τα λιπάσματα συμβάλλουν στην διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται με τη συγκομιδή, αλλά και με άλλες καλλιεργητικές πρακτικές είναι αναγκαίο να αναπληρώνονται μέσω της λίπανσης κάθε χρόνο, ώστε διατηρηθεί η παραγωγικότητα των εδαφικών πόρων.
Τα λιπάσματα αυξάνουν την αντοχή των καλλιεργειών στις αβιοτικές καταπονήσεις. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί από τις κυριότερες προκλήσεις στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με ερευνητές οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα αυξηθούν τουλάχιστον τρεις φορές σε πολλές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Βελτιώνοντας την ευρωστία των καλλιεργειών μέσω της θρέψης τα φυτά καθίστανται πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ, κ. Ιωάννη Βεβελάκη: «Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων αποτελεί μια σημαντική αφορμή για την ανάδειξη της σημασίας της ορθής χρήσης των λιπασμάτων στην αύξηση της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, καθώς παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καλλιεργειών, εισάγονται νέες συνιστώσες, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Το στοίχημα του κλάδου των λιπασμάτων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης, ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να διασφαλιστεί η ποιοτική παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία. Για τον λόγο αυτό ο Κλάδος των Λιπασμάτων εργάζεται εντατικά εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων θρέψης που συμβάλουν στην αύξηση των συντελεστών απόδοσης της λίπανσης (NUE)».
Το ετήσιο quiz του Παγκόσμιου Συνδέσμου Λιπασμάτων (IFA), που δημοσιεύει για τη Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων: