Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Πανόρμου 62 - 11523 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Το καλαμπόκι εξαιτίας της υψηλής παραγωγικότητάς του τόσο σε βιομάζα όσο και σε καρπό, απομακρύνει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος, οι οποίες είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν μέσω λιπασματικών εισροών σε κάθε καλλιεργητικό κύκλο. Η ορθολογική λίπανση του καλαμποκιού αυξάνει τις αποδόσεις της καλλιέργειας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και διατηρεί τη γονιμότητα των εδαφών.

Περισσότερα...

Η ορθολογική θρέψη των δέντρων της μηλιάς αυξάνει την απόδοση, ενισχύει την ποιότητα των μήλων, επιδρά στην μείωση εκδήλωσης ανωμαλιών στη φυσιολογία των καρπών (πικρή κηλίδωση, μικροκαρπία, μεταχρωματισμοί κτλ) και αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Συνεπώς η σωστή θρέψη της μηλιάς αυξάνει τη διατροφική αξία των μήλων, την ανταγωνιστικότητα τους και ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών.

Περισσότερα...

«Data Mining για το περιβάλλον της Ελληνικής Αγοράς Λιπασμάτων» από τον κ. Παυλάκο Στάθη, Δ/ντη Marketing και R&D της COMPO ΕΛΛΑΣ ΑΕ, μέλος του ΣΠΕΛ.


Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκο Στάθη: «Θα πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος που υπάρχει από τις παρατεταμένες συνθήκες υπολίπανσης που πλέον έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι γνωστή η συνάρτηση μεταξύ της επάρκειας των θρεπτικών στοιχείων, της απόδοσης των καλλιεργειών και του αγροτικού εισοδήματος. Παρατεταμένη μείωση των εδαφικών αποθεμάτων χωρίς αντίστοιχη αναπλήρωσή τους με τη μορφή λιπασμάτων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των εδαφών και όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη θρέψη των φυτών, αυτή για να επανέλθει χρειάζεται χρόνος και κόστος.
Παρά την οικονομική κρίση και τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδος άντεξε και πιστεύουμε να συνεχίσει να αντέχει. Όλοι εμείς που είμαστε κοντά στην “πρώτη γραμμή”, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στον Έλληνα αγρότη. Είναι χρέος μας να τον καθοδηγήσουμε σε σωστές επιλογές και αποφάσεις, με γνώμονα την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του εισοδήματός του. Αυτή θα είναι και η συνεισφορά μας στο να αποδειχθεί στην πράξη πως η αγροτική οικονομία είναι πραγματικός πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.»

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Παυλάκο Στάθη, Δ/ντη Marketing και R&D της COMPO ΕΛΛΑΣ ΑΕ, μέλος του ΣΠΕΛ εδώ

Διονύσιος Γασπαράτος
 Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 54124, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εισαγωγή
Η μη αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων και η έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος το 2050 θα αγγίξει τα 9,7 δις, εμφανίζονται ανάμεσα στις κορυφαίες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η ανθρωπότητα. Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο πληθυσμό, λόγω των σημαντικών αλλαγών στη διατροφή του ανθρώπου (αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρέατος) και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτή η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω σημαντικών βελτιώσεων στην παραγωγικότητα της γεωργίας και στην αποτελεσματικότητα της χρήσης των φωσφορικών λιπασμάτων (Sattari et al., 2012). Ο φώσφορος, συστατικό στοιχείο της ζωής αποτελεί το δεύτερο στοιχείο μετά το άζωτο, ως προς την συμβολή του στην παραγωγικότητα και την υγιή λειτουργία των εδαφικών και των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Περισσότερα...

Κωνσταντίνος Οιχαλιώτης
 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας και Εδαφολογίας
Ιερά Οδός 75 Αθήνα 118 55, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Α. Τρεις στρεβλές θεωρήσεις που αναθεωρούνται και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το σύστημα έδαφος-φυτό:

1. Γονιμότητα είναι η ικανότητά ενός εδάφους να παρέχει θρεπτικά στοιχεία στα φυτά.
Στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα, οι εισροές που κυριάρχησαν στα γεωργικά οικοσυστήματα (εκτός από τα προϊόντα φυτοπροστασίας), ήταν τα ανόργανα λιπάσματα. Είναι όμως γόνιμο ένα έδαφος στο οποίο οι δείκτες διαθεσιμότητας για τα θρεπτικά στοιχεία είναι εξαιρετικοί, αλλά παρουσιάζει, για παράδειγμα, εξαιρετικά υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα ή ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών?
H γονιμότητα αναφέρεται πλέον εμφατικά στην συνολική ικανότητα του εδάφους να παρέχει συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιών/εύρωστων φυτών, δηλαδή να παρέχει στο φυτό φιλικό ενδιαίτημα και «τροφή», και να οδηγεί σε μόνιμη σταθερή παραγωγικότητα υψηλής ποιότητας.

Περισσότερα...