Ο ΣΠΕΛ ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία της πληροφορικής ανέπτυξε μια καινοτόμα εφαρμογή «Ηλεκτρονικής Καταγραφής» για τη συγκέντρωση της ετήσιας κατανάλωσης λιπασμάτων στην Ελλάδα, επανοργανώνοντας τον παραδοσιακό τρόπο καταγραφής.
Ο ΣΠΕΛ από το 2010 έχει εφαρμόσει τη μέθοδο του «Black Box» για τη συγκέντρωση της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης λιπασμάτων, μέσω της διαδικασίας του παραδοσιακού τρόπου καταγραφής-ψηφοφορίας.
Η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για την εγχώρια κατανάλωση λιπασμάτων, ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, με σκοπό την καταγραφή των λιπασματικών εισροών στην ελληνική γεωργία. Η μελέτη των αποτελεσμάτων στοχεύουν στη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των θρεπτικών στοιχείων και της διατήρησης και αύξησης της παραγωγικότητας των ελληνικών εδαφών.
Οι αρχές και η φιλοσοφία του «Black Box» που χαρακτήριζαν την παραδοσιακή ψηφοφορία ακολουθήθηκαν πιστά και στην ανάπτυξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύχθηκε για την «Ηλεκτρονική Καταγραφή» συμβάλει στην ορθότερη και απλούστερη καταμέτρησηστης κατανάλωσης λιπασμάτων, με τη χρήση ενός τεχνικά άρτιου και νομικά συμβατού συστήματος. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη με στόχο, την εξασφάλιση της μη ταυτοποίησης του χρήστη (ανωνυμία) και της μη καταγραφής του περιεχομένου της κάθε συμμετοχής (μυστικότητα), σε περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη που εγγυάται την ασφάλεια της ψηφοφορίας.
Για τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταχωρήσεων, αλλά και τη μη συσχέτιση αυτών με τις εταιρείες που συμμετέχουν, υιοθετήθηκε η χρήση κοινού κωδικού τόσο κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας όσο και στο τέλος της υποβολής. Τα δεδομένα της κατανάλωσης λιπασμάτων μεταπίπτουν στο σύστημα και αθροίζονται αυτόματα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητά τους. Τα στάδια προετοιμασίας της ψηφοφορίας, επικύρωσης της υποβολής και καταμέτρησης γίνονται απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου, ενώ ο διαχειριστής του συστήματος μόνο μετά το πέρας της ψηφοφορίας λαμβάνει τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Η δομή του κώδικα του λογισμικού επιτρέπει την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τη μη προσβολή του απόρρητου και την έγκαιρη ανίχνευση επιθέσεων διείσδυσης (ιούς-δούρειους ίππους).
Η ακεραιότητα και η γνησιότητα του λογισμικού της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SHA-1.
Τα μέλη του ΣΠΕΛ από τις 21 έως 27 Ιουλίου 2015 που συμμετέχουν στη συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων της εγχώριας κατανάλωσης λιπασμάτων πραγματοποίησαν απρόσκοπτα και με επιτυχία τη διαδικασία μέσω της «Ηλεκτρονικής Καταγραφής» εγκαινιάζοντας τη είσοδο του Συνδέσμου στην νέα εποχή της πληροφορίας.